Home / Dieta / Artykuły / Fakty i mity. Straty % witamin i minerałów w trakcie obróbki spożywczej
Fakty i mity. Straty % witamin i minerałów w trakcie obróbki spożywczej

Fakty i mity. Straty % witamin i minerałów w trakcie obróbki spożywczej

Mój przyjaciel zadzwonił do mnie z pytaniem o straty witamin w trakcie obróbki termicznej. Czy lepiej dłużej gotować w niższej temperaturze, czy krócej w wyższej.

To pytanie zainspirowało mnie do tego artykułu : )

Prawie każdy proces przygotowywania żywności zmniejsza ilość składników odżywczych w produkcie. W szczególności procesy, które narażają żywności na wysoki poziom ciepła, światła i / lub tlenu. Powodują one największe straty składników odżywczych. Składniki odżywcze mogą być ” wyprane ” z żywności przez płyny, które zostały wprowadzone podczas procesu gotowania. Na przykład, gotowanie ziemniaków może spowodować, że wiele z witaminy B i C przejdzie do wody.

Ilość składników odżywczych, straty spowodowane przez gotowanie mogą zachęcić niektóre osoby, aby jeść więcej surowych pokarmów. Ogólnie rzecz biorąc, jest to pozytywny krok. Jednakże, gotowanie jest również korzystne, ponieważ zabija potencjalnie szkodliwe mikroorganizmy, które są obecne przy produkcji żywności. W szczególności w wypadku drobiu i mięsa mielonego (np. hamburger). Takie produkty powinny zawsze być starannie przygotowane, a powierzchnie wszystkich owoców i warzyw należy dokładnie umyć przed jedzeniem.

 Fakty i mity. Straty % witamin i minerałów w trakcie obróbki spożywczej

Dietetyk Ewa Trusewicz

fot. fredigitalphotos.net, Soopertruper

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com