Home / Dieta / Artykuły / FAKTY: Masło czy margaryna?
FAKTY: Masło czy margaryna?

FAKTY: Masło czy margaryna?

Spór o te dwa „smarowidła” trwa już dość długo. Margaryna została wynaleziona już w 1869 roku i stopniowo zdobywała coraz więcej zwolenników.
butter.480 FAKTY: Masło czy margaryna?

Nie wiem czy pamiętacie polską reklamę kłócącej się rodzinki przy stole:

„- masło!
– nie! Margaryna!
– masło!
– margaryna!” Aż mimowolnie się uśmiecham jak sobie ją przypominam : )

Margaryna zaczęła mieć więcej zwolenników z uwagi braku cholesterolu. Masło natomiast ze względu na naturalność produkcji, bez potrzeby uwodorniania lub estryfikowania olejów roślinnych, gdyż tak właśnie produkuje się margarynę. Nie jesteśmy w stanie wytworzenia jej w „domowych” warunkach, tak jak masło.

Ale co wybrać?

Margaryna wybierana jest głównie ze względu na swoją cenę (jest tańsza niż masło) oraz brak cholesterolu.

Większość cholesterolu w naszym organizmie (nawet 80-90%) jest pochodzenia endogennego, czyli wytwarzana jest przez komórki organizmu, głównie wątrobę i jelita. Tylko mała część pochodzi z pożywienia. Czyli jeśli mamy wysoki poziom cholesterolu, głównym „winowajcą” jest nasz organizm, który produkuje zbyt dużą jego ilość.

Z doświadczenia wiem, że niektórzy są bardziej wrażliwi na cholesterol „odżywieniowy” (przepraszam za słowotwórstwo ; ) ), a niektórzy mniej. Czasem zdarza mi się taki pacjent, u którego wyeliminujemy praktycznie całkowicie cholesterol w pożywieniu, a on nadal ma podwyższoną jego ilość we krwi. Wówczas niestety trzeba zastosować leki, albo fitosteroli i fitostanoli (sterole i stanole roślinne). I te właśnie znajdują się w specjalistycznych margarynach typu Flora czy Benecol.

Badaniapokazują, że spożywanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych średnio obniża stężenie cholesterolu LDL (tego złego) o 10%. Zastosowanie 2 g steroli lub stanoli roślinnych wraz z prozdrowotnymi modyfikacjami sposobu żywienia może skutkować obniżeniem stężenia cholesterolu LDL o 15%.

To są jedne badania. Inne natomiast nie potwierdzają takiego działania stanoli i steroli…

Masło produkowane jest w naturalny sposób z tłuszczu zwierzęcego otrzymywanego z mleka. Fakt, zawiera cholesterol i kwasy tłuszczowe nasycone, ale tak jak powiedziałam wcześniej, więcej cholesterolu pochodzi z wnętrza naszego organizmu niż z pożywienia.

Masło zawiera również kwasy tłuszczowe CLA (dostępne są jego suplementy w aptece), który pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, zwiększaniu masy mięśniowej i…. obniżaniu cholesterolu! (tak!).Dodatkowo okazuje się, że główną przyczyną chorób układu naczyniowego, udarów i zawałów serca nie są, tak jak się wcześniej uważało nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, a cukry proste.Trzeba też zauważyć, że większość ludzi ma tendencję do smarowania margaryną grubiej, z uwagi na jej delikatniejszy smak. Działa to na podobnej zasadzie co produkty light – teoretycznie bardziej zdrowe, więc możemy ich więcej zjeść… ; )Bardzo chcę zwrócić uwagę na to, że jeżeli wybieracie margarynę, to aby była ona wysokiej jakości, gdyż te gorszej zawierają sporo izomerów trans, które są rakotwórcze.Zatem co komu podawać?Dzieciom – masło.Osobom na diecie, z podwyższonym poziomem cholesterolu – można spróbować margaryny ze sterolami.

Zdrowe dorosłe osoby bez nadwagi – masło.

Dietetyk Ewa Trusewicz

 

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com