Home / Dieta / Artykuły / Fast food – I’m loving it ?
Fast food – I’m loving it ?

Fast food – I’m loving it ?

Oksana 150x150 Fast food   Im loving it ?

Oksana Slavska

«I’m loving it» – motto McDonald’s

Istnieje wiele „strasznych legend” o McDonaldzie i innych fast foodowych restauracjach. Oczywiście producenci tego „jedzenia” mówią, ze używają tylko naturalnych składników najwyższej jakości. Ok, przypuśćmy, że McDonald’s używa tylko najlepszego mięsa i innych produktów dla przygotowania jedzenia, i policzymy ile kalorii otrzymujemy ze zwykłym posiłkiem.

Człowiek, który waży 70 kg i ma 3 intensywne treningi w tygodniu, potrzebuje około 2600 kcal na dzień (jeśli chce schudnąć – potrzebuje mniej), z nich około 60 g tłuszczu (czasem więcej, czasem mniej).

Standardowy posiłek w McDonalds: Bigmac + frytki + Cola + McFlurry zawiera w sobie:

Bigmac (219 g)

509 kcal

26 g tłuszczu

10 g tłuszczu nasyconego

Frytki średnie (114 g)

341 kcal

17 g tłuszczu

1,5 tłuszczu nasyconego

Cola średnia (400 ml)

164 kcal

Indeks glikemiczny – wysoki

McFlurry “Lion” (156 g)

267 kcal

8,4 g tłuszczu

5,3 g tłuszczu nasyconego

Indeks glikemiczny – wysoki

Ogółem kalorii: 509 + 341 + 164 + 267 = 1281 kal

Ogółem tłuszczu: 26 + 17 + 8,4 = 51,4 g

Ogółem tłuszczu nasyconego: 10 + 1,5 + 5,3 = 16,8 g (= 28 % normy dziennej)

Czyli gdy ten człowiek je w McDonald’s, otrzymuje prawie połowę dziennej normy kalorii i prawie całą dzienną normę tłuszczu już z 1 posiłkiem (a zwykle człowiek potrzebuje 5 posiłków na dzień). Również on otrzymuje 18% więcej dozwolonej dziennej normy tłuszczów nasyconych, które rujnują układ sercowo-naczyniowy. Oprócz tego, ten człowiek wypija Cole i zjada McFlurry; obydwa mają wysoki Indeks Glikemiczny, a to znaczy, ze więcej spożytych kalorii przekształci się na zapas tłuszczu w organizmie, osoba będzie głodna szybko, a do tego zwiększa się ryzyko cukrzycy i chorób serca.

Czy zauważyliście, że jedzenie w McDonald’s ma bardzo bogaty, nasycony smak, i przez długi czas się nie psuje? To wszystko przez polepszacze smaku, konserwanty i inne chemiczne składniki, które wywołują alergię, choroby żołądka itd.

Najbardziej dziwne jest to, że zawsze w takich restauracjach jest tłum klientów. Stoją w tych długich kolejkach, żeby oddać swoje pieniądze za śmiecie, które później zjedzą! Nie rozumiem tego. Jesteś tym co jesz. Czy na prawdę chcesz być śmieciem???

https://www.facebook.com/PushingUpWithOksana

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com