Home / Dieta / Faszerowane Papryki wg apetytnasport
Faszerowane Papryki wg apetytnasport

Faszerowane Papryki wg apetytnasport

Dziś Piotr Krzymiński zaprasza nas na faszerowane papryki.  Niebo w gębie!

 

Papryczki faszerowane, to ciekawe i szybkie rozwiązanie na obiad. Farsz pozostawia wiele dla wyobraźni i własnych upodobań. Dla mnie opcja na ostro i słodko jest idealna. Porcja dla 4 osób w jakieś 45 minut.  

Potrzebne produkty

  • 4 duże papryki
  • 500 gram mielonego mięsa z indyka lub z szynki
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • Puszka mieszanki fasoli i kukurydzy w zalewie
  • 4 plastry mozarelli lub żółtego sera
  • Jako dodatek ryż lub kuskus

Przyprawy

  • Sól
  • Pieprz
  • Curry
  • Pieprz Cayenne
  • Majeranek
  • Sos ostrygowy

Papryczki faszerowane – Sposób przygotowania

Mięso przyprawiamy według własnego smaku. Ja preferuję pikantnie i dobrze przyprawione mięso, dlatego nie żałuję pieprzu cayenne. Do całości dodaję jeszcze dwie łyżki sosu ostrygowego, żeby wszystko nabrało ciekawszego smaku. 

Kiedy mięso jest przyprawione, wrzucamy na patelnię i podsmażamy, co jakiś czas mieszając. 

Po usmażeniu dorzucamy 5 pokrojonych w kostkę plastrów ananasa i mieszankę kukurydzy z czerwoną fasolą w zalewie. Mieszamy i przykrywamy, żeby wszystko razem dusiło się około 10 minut. papryczki faszerowane 1 1024x579 Faszerowane Papryki wg apetytnasport

W między czasie odcinamy kapelusz papryki i wyciągamy ze środka pestki. Wrzucamy usmażone mięcho do środka papryki, zamykamy kapeluszem i w żaroodpornym naczyniu bez przykrycia wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni. 

Pieczemy, aż papryka się pomarszczy, czyli jakieś 20 minut. Po tym czasie ściągamy kapelusz z papryki i kładziemy plasterek mozarelli lub żółtego sera. Znowu wkładamy do piekarnika i czekamy aż ser się roztopi. 

Paprykę można podać samą lub z jakimś dodatkiem jak ryż czy kuskus.papryczki faszerowane 2 1024x579 Faszerowane Papryki wg apetytnasport

Nie potrzeba robić osobno sosu, ponieważ po rozkrojeniu papryki wylewa się z niej słodko pikantny sos. Papryczki faszerowane są bardzo syte i jedna spokojnie wystarczy, żeby zaspokoić głód.

Czas od rozpoczęcia do podania około 40 – 50 minut.

https://www.facebook.com/apetytnasport

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com