Home / Dieta / Artykuły / Jak nie przytyć w Święta Wielkanocne? Sprawdzone sposoby
Jak nie przytyć w Święta Wielkanocne? Sprawdzone sposoby

Jak nie przytyć w Święta Wielkanocne? Sprawdzone sposoby

Dla wielu z nas święta to czas, kiedy odpuszczamy dietę i jemy do woli. Wystarczy jednak przestrzegać kilku prostych zasad opisanych poniżej, aby cieszyć się jedzeniem i uniknąć negatywnych skutków wielkanocnej uczty.

Rozsądny wybór potraw

Najpierw trochę danych:

  • żurek z białą kiełbasą, jajkami (porcja 500 ml to ok. 500 kcal)
  • sałatka z gotowanych warzyw z majonezem (porcja ok. 400 kcal)
  • mazurek kajmakowy (100g – 475kcal)
  • sernik (100g – ok. 260 kcal) (wersje light mogą mieć 2 razy mniej; a szczególnie słodkie – więcej kcal)
  • makowiec (100g – 360 kcal)
  • baba drożdżowa (100g – 370 kcal, kawałek to ok. 40 g)
  • mięso pieczone ze schabu: 100g – 291kcal (plaster 1 cm ok. 50g),
  • nóżki wieprzowe w galarecie 100g – 202kcal
  • jajko z łyżką majonezu – 220 kcal,
  • ogórek kiszony 60 g – 7 kcal
  • plaster pomidora – 3 kcal

Ciężkostrawne

Tłuszcz to, mimo że niezbędny dla organizmu, to jednak najbardziej kaloryczny składnik menu. Przy stole wybierz zatem dania gotowane, duszone, bez obsmażania, pieczone w rękawie foliowym lub papierze do pieczenia. Jeśli już zdecydujesz się na potrawę smażoną, zrezygnuj z panierki. Wybieraj sałatki z jogurtem zamiast tych z majonezem. Uważaj na sosy i tłuste wędliny. Dużą ilość tłuszczu może zawierać także między innymi sernik, makowiec, kiełbasa. Nie polewaj ziemniaków tłuszczem.

Jeśli będzie coś nowego czy twoje ulubione danie, które bardzo chcesz spróbować – nałóż maleńką porcję.

Zrezygnuj z alkoholu, w święta łatwo wypić więcej poza zaplanowaną ilość.

Lekkostrawne

Wybieraj dania niskokaloryczne, lekkie sałatki bez majonezu. Stawiaj na białko i warzywa – wielkanocny stół to przecież również chude wędliny i sałatki. Zrezygnuj z zawiesistych sosów, białego pieczywa, słodkich ciast na koszt surówek i sałatek z kolorowych warzyw z błonnikiem pokarmowym.

Nie objadaj się przed snem


Ostatni posiłek powinien być niewielki, lekkostrawny i zjadany najpóźniej na 2 – 3 godziny przed snem. Jeśli tuż przed snem w menu znajdzie się duża porcja kalorii, organizm zmagazynuje nadwyżkę energii, głównie w postaci tłuszczu. Zrezygnuj z wieczornego podjadania.

Mniejsze porcje

Zachowując odstęp około 3 godzin między posiłkami umożliwisz utrzymanie bardziej stabilnego poziomu cukru i insuliny we krwi, a w konsekwencji łatwiej unikniesz niekorzystnych efektów.

Pijmy wodę mineralną

Nawet w święta, a szczególnie w ten czas woda (bez dodatku cukru – niektóre smakowe wody mają ich duże ilości) może być zbawienna dla naszego układu trawiennego. Odpowiednia ilość płynów może być dostarczona także w postaci herbaty zielonej, białej czy czerwonej, które zawierają mikroelementy.

Warto sięgnąć także po 1-2 szklanki wody przez wielkanocnym śniadaniem, dzięki czemu później zjemy mniej. Uważaj na kalorie ukryte w napojach. Słodkie napoje gazowane i soki owocowe często zawierają ich spore ilości. Napoje alkoholowe to również źródło energii, szczególnie połączone ze słodkimi sokami i syropami.

Aktywność

Czas spędzony przy stole jako zwyczaj jest bardzo ważny. Od czasu do czasu należy jednak zrobić przerwę od biesiadowania i wprowadzić nową tradycję, jaką może być długi, rodzinny spacer do lasu czy parku. Należy jednak pamiętać o tym, że tego dnia to jednak dieta w największym stopniu wpłynie na sylwetkę.

fot. freedigitalphotos.net, tiverylucky

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com