Home / Dieta / Kotleciki mielone ze szpinakiem
Kotleciki mielone ze szpinakiem

Kotleciki mielone ze szpinakiem

Składniki (na ok. 20 sztuk):

500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki, ale można zastąpić drobiowym)
2 łyżki posiekanej drobno cebuli
1 płaska łyżeczka jarzynki z solą morską
szpinak mrożony (tyle aby po rozmrożeniu wyszło ok. 3 łyżek), w sezonie najlepiej użyć świeżego
1 jajko
3 łyżki otrębów (ja użyłam orkiszowych)
szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Szpinak należy rozmrozić (jak nie mamy czasu, to można to zrobić w mikrofali).
Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo ręcznie.

Z gotowej masy „mięsnej”  uformować w rękach małe kulki i lekko je spłaszczyć.
 Kotleciki mielone ze szpinakiem
Kotleciki możemy smażyć na patelni lub upiec w piekarniku (zdrowsza wersja):
I. Smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.
lub
II. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folię aluminiową. Piec w 190st. przez ok. 30 minut (po 10 min. zdjąć folię, przewrócić kotleciki na drugą stronę i do końca zapiekać już bez folii, aż się ładnie zarumienią). Kotleciki mogą puścić troszkę soku ze względu na szpinak.
Propozycja podania: z sałatką z surowych buraków (przepis klik) i puree z ciecierzycy (przepis klik):
 Kotleciki mielone ze szpinakiem

 

Po więcej ciekawych przepisów zapraszamy na:

http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/ 

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com