Home / Dieta / Artykuły / Owoce na diecie – tak czy nie?
Owoce na diecie – tak czy nie?

Owoce na diecie – tak czy nie?

Czy owoce tuczą?

Czy można spożywać je bez ograniczeń?

Czy istnieją „lepsze” i „gorsze” owoce?

W natłoku popularyzacji coraz to nowszych diet, można pogubić się we właściwym interpretowaniu informacji. Zwolennicy jednej diety zabraniają jeść owoce w czasie diety redukcyjnej, inni pozwalają sobie na nie bez restrykcji i nazywają niektóre owoce odchudzającymi.

Dieta owocowa?

Bezkarne jedzenie jakichkolwiek owoców nie istnieje. Jeśli istnieje na świecie osoba, która schudła na diecie owocowej, to mogło to nastąpić z 2 powodów: 1) tak przejadła się owocami, że wolała nie zjeść już nic niż znowu owoce 2) wcześniej spożywała tak dużo kalorii, że po przejściu na dietę owocową dzienna liczba spożywanych kalorii zmniejszyła się.

Najczęściej zwiększenie spożycia owoców w czasie diety kończy się jednak na tyciu, czyli na wzroście poziomu tkanki tłuszczowej.

Dlaczego? A owoce odchudzające?

Owoce są wartościowym źródłem witamin i minerałów, jednak zawierją także dużo cukrów.

Czy istnieją „lepsze” i „gorsze” owoce?

Owoce różnią się wartościami odżywczymi, indeksem glikemicznym (który wpływa na odczuwanie głodu), jednak nie należy ich dzielić i całkowicie eliminować daną grupę. Będąc na diecie należy pamiętać, że całkowita rezygnacja z owoców nie jest wskazana. Należy zachować umiar i różnorodność, aby zapewnić suplementację organizmu w jak najbardziej pełny sposób. Najbardziej poleca się surowe owoce sezonowe. Owoce kandyzowane, w syropach i puszkach nie są polecane ze względu na dodatek cukru. Często jest także z owocami suszonymi. Nie jest to jednak regułą. Nowoczesne metody suszenia zapewniają małe straty witamin w czasie suszenia.

Słyszałeś/aś o tym, że opuncja figowa hamuje głód, grejpfrut usprawnia przemianę materii, a papaja usuwa toksyny? Żaden owoc nie pomoże, jeśli spożywasz zbyt dużo lub zbyt mało! kalorii, a diety monotematyczne to nakrótsza dieta do efektu jojo.

Ważenie owoców – owoc owocowi nierówny

Ze względu na to, że owoce znacznie się różnią, warto (nawet raz na jakiś czas) sięgnąć do tabeli odżywczych. Przykładowo kokos to owoc, który w 100 g zawiera 33 g tłuszczu, awokado 15 g tłuszczu na 100 g, rodzynki 79 cukrów, natomiast malina tylko 12 g węglowodanów na 100 g!

Na śniadanie? Po treningu?

Pora dnia nie ma dużego znaczenia jeśli chodzi o spożywanie owoców w czasie diety redukcyjnej, jednak spożywając je wraz z produktami o niskim indeksie glikemicznym, minimializujemy ryzyko podwyższenia poziomu insuliny we krwi, a tym samym szybkie uczucie głodu przed kolejnym posiłkiem. W przypadku osób, które mają problemy z uczuciem głodu, owoce o wyższym indeksie glikemicznym mogą pomóc nabrać apetytu.

Fotografia udostępniona dzięki Dietbox www.dietbox.pl

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com