Home / Dieta / Puszysty sernik kokosowy Ricotta
Puszysty sernik kokosowy Ricotta

Puszysty sernik kokosowy Ricotta

Przepis na pyszny, lekki sernik kokosowy.

Składniki na spód ciasta:

– migdały zmielone 50 g

– siemię lniane mielone 50 g

– wiórki kokosowe 10 g

– masło 50 g

– mleko kokosowe w puszcze (np. firmy Kier) 25 g + 50 g do posmarowania po podpieczeniu

– słodzik w płynie do smaku

Składniki na masę serową

– 2 opakowania serka ricotta 500 g

– 1 opakowanie serka cream cheese 200 g

– 3 duże jajka (białka i żółtka osobno)

– wiórki kokosowe 10 g + oraz 20 g do podprażenia na suchej patelni i posypania na wierzch ciasta

– słodzik w płynie do smaku

– szczypta soli do ubicia białek

– kilka kropel soku z cytryny

SPÓD CIASTA:

Piekarnik nagrzać do 160ºC. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem beztłuszczowym Pam.

Masło przełożyć do miski i podgrzać w kuchence mikrofalowej, aż będzie miękkie, dosypać suche składniki, wymieszać wszystko łyżką lub widelcem. Dodać mleko kokosowe oraz dosłodzić słodzikiem w płynie. Masę rozłożyć na papierze do pieczenia dość cienko i podpiekać przez około 10 minut w piekarniku. Następnie wyjąć i lekko ostudzić – w tym czasie przygotowujemy masę.

MASA SEROWA:

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do około 145ºC i na najniższy poziom wstawić naczynie (u mnie pokrywka od naczynia żaroodpornego) z wodą.

20 g wiórek kokosowych podprażyć na suchej patelni.

Do dużej miski przełożyć ser ricotta oraz serek cream cheese (może być philadelphia), dodać żółtka jaj, wiórki kokosowe oraz słodzik w płynie do smaku. Wszystko razem zmiksować. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek stopniowo przekładać do masy serowej delikatnie mieszając łyżką. Całą masę przelać na podpieczony spód ciasta, wyrównać z góry i  na wierzch wysypać podprażone wiórki kokosowe.

Wstawić blaszkę na środkowy poziom piekarnika i piec przez około 65 minut.

Ciasto jest pyyyyszne! mięciutkie i puszyste : )

 Puszysty sernik kokosowy Ricotta

 Puszysty sernik kokosowy Ricotta

 Puszysty sernik kokosowy Ricotta

 Puszysty sernik kokosowy Ricotta

 Puszysty sernik kokosowy Ricotta

 

Z całej porcji wyszedł mi prawie 1kg ciasta, natomiast jedna porcja ma około 35 g (na zdjęciu głównym 2 kawałki 70 g)

Składniki odżywcze dla 1 porcji:

Białko: 3,91 g

Węglowodany: 0,96 g

Tłuszcze: 9,10 g

Kcal: 100


 

Po więcej przepisów zapraszamy na blog Eweliny:

http://nienudnadieta.blox.pl/

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com