Home / Dieta / Zupa krem z białych warzyw
Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Witajcie,
Wielu z nas, miłośników dobrego jedzenia, odstawia ciężkie i pyszne ; ) potrawy i szuka alternatywy.
Zupa krem nie zawiera mąki, jest gęsta, bardzo smaczna i sycąca. 

 Zupa krem z białych warzywSkładniki:

1 seler
2 pietruszki
400 gr pora (biała część)
1 kalarepa
1 cebula
3 ząbki czosnku (drobno pokrojonego)
2 ziemniaki (pokrojone i ugotowane w wywarze warzywnym)
2 l wywaru warzywnego
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
50 gr startego sera formaggio (lub podobnego twardego)
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

opcjonalnie:
200 gr mięsa z indyka (pokrojone w kostkę)


Seler, pietruszkę, kalarepę i cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić pokrojone warzywa i dusić na małym ogniu ok. 40 minut. 

 Zupa krem z białych warzyw


Lekko ostudzić, dodać ugotowane pokrojone ziemniaki, trochę wywaru i zmiksować blenderem. Wlać śmietankę i jeszcze raz zmiksować. 

Czosnek podsmażyć lekko na maśle*. Garnek ze zmiksowanymi warzywami wstawić na średni ogień, dolać resztę wywaru i wszystkie przyprawy, bardzo dokładnie wymieszać.

 Zupa krem z białych warzyw


 Dodać starty ser formaggio (lub podobny twardy) i zrumieniony czosnek, mieszać aż zupa zacznie lekko wrzeć.

Podawać z grzankami lub prażonymi migdałami i jajkiem w koszulce.


* Jeśli wybraliście opcję z mięsem.

Pokrojone mięso z indyka usmażyć na 1 łyżce oliwy, pod koniec wrzucić czosnek i lekko zrumienić. Dodać do zupy na 5 minut przed końcem gotowania.

Opcję z mięsem również można podać z grzankami i jajkiem w koszulce.

Grzanki

Biały chleb pokroiłam w kostkę i uprażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu. Wybrałam patelnię a nie piekarnik, bo tak jest szybciej i mniej prądu się zużyje. : )

Jajka w koszulce

Zagotować wodę w garnku (około 10 cm), dodać 5 łyżek octu. Jajko wbić do kubka lub filiżanki i wylać nad samą wodą do garnka (najniżej nad wodą jak można) w miejsce gdzie powstaje najwięcej bąbelków. Zagarnąć ostrożnie łyżką, gotować 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.

Po więcej przepisów zapraszamy na blog Kateriny:

http://katerinamakaryk.blogspot.com/

Comments

comments

About Admin

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany. Wymagane pola są zaznaczone! *

*

Scroll To Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com